Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 - efekty
160PODPROGRAM 2017 – efekty
- Stowarzyszenie „Centrum Rozwoju Ekonomicznego Pasłęka” [nazwa OPL] z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 2612 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o ……160,354 ton żywności;
o ……17,150 paczek żywnościowych;
o …0….. posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 2612 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkań dla 17 uczestników
• Żywieniowe - 2 spotkań dla 31 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkań dla 17 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 2 spotkań dla 24 uczestników