PODPROGRAM 2019 – efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pasłęku [nazwa OPL] z terenu województwa Warmińsko Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 2376 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko Mazurskiego,
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
141,8115 ton żywności;
17150 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 96 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 . warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 25 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 10 uczestników
- Kulinarnych - 0 spotkań dla 0 uczestników
- Niemarnowania żywności - 3 spotkania dla 45 Uczestników
- Innych działań aktywizujących – 1 spotkanie dla 16 Uczestników